Encs - Rólunk

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Encsi Tagintézményének feladata és tevékenységi köre (továbbiakban: Encsi Pedagógiai Szakszolgálat)

Intézményünk 2013. szeptember 1-jén alakult, illetve alakult át, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeként. Az encsi járás gyermekeit, tanulóit látjuk el. Járásunkban 35 nevelési-oktatási intézmény található. A logopédiai ellátást, nevelési tanácsadást, valamint a tehetséggondozást túlnyomó részben a nevelési- oktatási intézményekben biztosítjuk.   A gyógypedagógiai tanácsadás, fejlesztés, korai fejlesztés, oktatás és gondozást, fejlesztő nevelés intézményünkben végezzük, a szakértői bizottsági tevékenység túlnyomórészt nálunk, illetve az intézményekben történik. 

Az alapító okiratban a következő szakfeladatok kerültek megjelölésre (vastag betűvel kiemelve a jelenleg ellátott szakfeladataink):

gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás (fejlesztő nevelés)

szakértői bizottsági tevékenység

nevelési tanácsadás

logopédiai ellátás

konduktív pedagógiai ellátás

gyógytestnevelés

iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás

a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása

továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás

A tagintézmény Encs városában, a régi Földhivatal épületében található. Az épület teljesen akadálymentesített.
A szobák felszereltsége a minimális eszközjegyzék előírásainak megfelelnek, de folyamatos pótlást, cserét igényelnek.
Jelenleg rendelkezünk:
1 vezetői irodával, mely egyben ügyviteli iroda is
1 tanári szobával, ami egyben a teakonyha is (heti munkamegbeszélések helye)
1 pszichológiai vizsgálatra és terápiára alkalmas szobával
2 pedagógiai, gyógypedagógiai vizsgálatra, terápiás foglalkozások megtartására alkalmas szobával
1 logopédiai szobával
1 nagyteremmel, amely a korai fejlesztés, gyógypedagógiai tanácsadás megtartására alkalmas
1 várófolyosóval
2 WC, mosdóval

Az Encsi Járás területén 29 település található, a 2013. december 31-i adatok alapján lakosainak száma 21.659 fő.  Ezek közül mindössze a járási székhely, Encs rendelkezik városi ranggal, a települések jelentős hányadán (20) a lakosság létszáma 500 fő alatti. Két 500-1000 fő közötti lélekszámú és 6, 1000-5000 fő lélekszámú település található a járásban. A településszerkezet is jelzi, hogy a szakszolgálati intézményegység ellátási területén élő gyerekek közül sokan kis településeken élnek, jelentős százalékuk már az alapvető óvodai vagy általános iskolai ellátás miatt is utazni kényszerül.
Az encsi járás öt részre osztható, a központi településekre (Encs, Fancsal, Forró, Garadna, Méra és Novajidrány), a Hernád-völgyre (Csobád, Hernádszentandrás, Ináncs), a Szárazvölgyre (Alsógagy, Baktakék, Beret, Csenyéte, Detek, Gagyapáti, Felsőgagy), a Krasznokvajda környéki területre (Büttös, Kány, Keresztéte, Krasznokvajda, Perecse), és a Kegyetlen térségre (Fáj, Fulókércs, Hernádpetri, Hernádvécse, Litka, Pusztaradvány, Szalaszend, Szemere).