Szerencs - Aktualitások


„Tág a világ” kiállítás

Nagyné Komáromi Ibolya gyógypedagógus kolléganőnk ötletét megvalósítva, Pedagógiai Szakszolgálatunk „Tág a világ” címmel kiállítást szervezett, a nevelési tanácsadás keretében megvalósuló fejlesztőpedagógiai foglalkozások gyermekmunkáiból.
A rendezvényen a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde Napsugár épülete, a Taktaharkányi Egységes Óvoda- Bölcsőde Iskola utcai épülete, és a Taktaszadai Micimackó Egységes Óvoda- Bölcsőde nagycsoportos óvodásainak az orientációs képességek fejlesztése témakörben készített alkotásai kerültek bemutatásra.
A látványos műveket, 2018.05.23-án ünnepélyes keretek között mutattuk meg az érdeklődőknek, akik a sokszínű tárlaton végighaladva betekintést nyerhettek a képességfejlesztés eme fontos területébe.
Dorgainé Botos Hedvig tagintézmény-igazgató köszöntője után, a kiállító óvodások kis műsorral kedveskedtek a megjelenteknek, majd a frissítők, és finomságok elfogyasztása után két helyszínen élvezetes játék vette kezdetét. A kis „művészek” egész éves munkájuk jutalmaképpen ajándékokkal és élményekkel gazdagodva távoztak.
Köszönjük Nagyné Komáromi Ibolya, Nyerges Rita, Katona Jánosné és Szviatkovszkyné Géczi Melinda gyógypedagógus kolléganőknek, hogy remekművek születtek segítő irányításukkal!
A kiállítás 2018.06.06-ig hétfőtől csütörtökig 15.00-16.00 megtekinthető Szakszolgálatunkban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
„Mit tehetünk együtt?” Tehetségkonferencia
„Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és azt a valamit mindenáron el is kell érnünk!”
Madame Curie

2018. május 11-én „Mit tehetünk együtt?” Tehetségkonferenciának a Szerencsi Vár adott otthont.
A rendezvény megálmodója Bódor Andrea B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató asszonya, aki megkérte a tagintézményeket, hogy szakmaközi konferenciát szervezzenek A kiemeltek tehetséges gyermekek tanulók gondozása szakterületén.
A konferenciát Csepely Krisztina a szakszolgálatunk gyógypedagógusa moderálta.
Nyíri Tibor Szerencs város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Rövid bevezetőjében megemlítette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagy hagyományai vannak a hatékony tehetségfejlesztésnek.  A tehetséggondozó programokban olyan értékek rejlenek, melyek nagy segítséget jelenthetnek más intézmények számára mind elméleti, mind gyakorlati téren. Kiemelte a tehetségekért tenni akaró szakemberek egymással való együttműködésének fontosságát.
Ezt követően a Szerencsi Tagintézmény igazgatója, Dorgainé Botos Hedvig, a házigazda szerepében köszöntötte a konferencia résztvevőit. Rövid szakmai múltidézés után felkérte Bódor Andreát, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató asszonyát a konferencia megnyitására.
Bódor Andrea többek között elmondta, hogy a tehetséggondozása pedagógiai szakszolgálatok szakfeladatai közé tartozik. A jó gyakorlatok megosztásának fontosságát is kiemelte. Azon túl kitért arra, hogy a koordinációs feladatok végzésére egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hatékonyság érdekében.
A nyitóműsorban Bolyai János Katolikus Általános Iskola tanulója lépett fel gitárszólóval, majd 3 óvodás gyermek versmondását hallgathatta a közönség.
Előadóként köszönthettük a MATEHETSZ szakemberét, Dr. Polonkai Máriát a Tehetségek Magyarországa szakmai vezetőjét, aki előadásában szólt a Nemzeti Tehetség Programról, valamint kiemelte a tehetségpontok és azok hálózatban való működtetésének fontosságát.
Különleges zenei élményt nyújtott a Gyárkerti Óvodások, „Nyitva van az aranykapu” tehetségnyitogató csoportja.
Karasz Nóra a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde Gyárkerti Óvodájának óvodapedagógusa „Szorgos kezek, szárnyaló képzelet” című téri vizuális területen működő tehetséggondozó műhelyét ismertette.
Az előadását követően a kézműves csoport verssel mutatkozott be Nagy Sándorné és Karasz Nóra vezetésével.
Gaszperné Tilman Edina a Bolyai János Katolikus Általános Iskola igazgatónője  „Lego az oktatásban” címmel tartott előadása után,  három tanuló mutatta be a robotokat a gyakorlatban, amelyet nagy lelkesedéssel fogadott a közönség.  A kis robotokat Földesiné Noviczki Rózsa tanárnő segítségével építették a fiatalok.
A Tiszalúci Önálló Napköziotthonos Óvoda óvodapedagógusa Fink Tamásné engedett bepillantást óvodájukba, mint Tehetség Pontot.
Néptánc csoportot, ovitornát, tartásjavító tornát valamint „Ovi-infó”csoportot működtetnek, ahol a gyermekek a számítógép okos használatát sajátítják el a szakképzett óvodapedagógustól.
„Ovisok az Üveghegyen túl” címmel Kertész Lászlóné a megyaszói Mackó Kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde óvodavezetőjének gondolatait hallhattuk a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának módjáról.
Az előadást követően két kivételesen jó zenei képességgel rendelkező megyaszói óvodás örvendeztette meg a hallgatóságot éneklésével.
Vincze Szabolcs a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola igazgatója „Hogyan kovácsoljunk a hátrányból előnyt?” előadásában humorosan mutatta be az iskolában működő tehetséggondozó szakköröket, műhelyeket, valamint az elért sikereket.

Derda Péterné a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és tehetségkoordinátora, „A tehetség sokszínű” című előadásában számolt be az intézményi struktúráról, valamint az intézményben folyó tehetséggondozásról.
Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei műsorukkal színesítették előadását. Négykezes zongorajátékot, egy humoros verset, végül egy népdalcsokrot hallhattunk az iskola tanulóitól.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szerencsi Tagintézménye kreativitást fejlesztő csoportjának munkáját Nyerges Rita tehetségkoordinátor mutatta be, „Kreatív ötletelés” címmel.
Dr. Polonkai Mária az előadássorozat zárásaként a pedagógiai szakszolgálat tehetséggondozói munkájáról, valamint a tehetségkoordinátor feladatairól osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.
Záróműsorként a Szerencsi Napsugár óvodások „Napsugarak” táncos csoportjának vidám műsorát láthatták a rendezvény résztvevői.
Dorgainé Botos Hedvig a szakalkalmazottak munkáját és a résztvevők megjelenését megköszönve zárta le a konferenciát.Beszámoló

2018.03.02-án Szolnokon a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete nyitó konferenciájának programján vett részt Dorgainé Botos Hedvig gyógypedagógus, pszichológus, tagintézmény - igazgató,  Bukovenszki Józsefné logopédus, Csepely Krisztina, Nagyné Kormáromi Ibolya és Nyerges Rita gyógypedagógusok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szerencsi Tagintézmény képviselőiként.
Regisztráció után került sor a program megnyitására. Szutorisz-Szügyi Csongor és Török Szabolcs tankerületi igazgatók röviden köszöntötték a résztvevőket. Hangsúlyozták, hogy nagyon fontosnak tartják az egymástól való tanulást, a tudást megosztását.
Dr Solti Péter a Klebelsberg Központ elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy az előző tanévben az infrastrukturális fejlesztés állt a középpontban, az idén pedig a jó gyakorlatok megosztása a cél.
Prof. Oláh Attila egyetemi tanár „A pozitív pszichológia mentális egészség modell”-jén keresztül mutatta be, hogyan tehetjük a normális életet még teljesebbé. Megosztotta a résztvevőkkel az „osztenzív pedagógia” nézeteit, miszerint a pozitív állapotok fokozásával, valamint a szeretetteljes kapcsolatok kialakításával a tanár hatékonyabbá teheti az információ átadást.
Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár tömören összefoglalta „A gyógypedagógus és a pszichológus tanácsadói szerepét, feladatát és lehetőségeit”.
Bimbó Zoltánné pedagógus, mentálhigiénés szakember, gyermek pszichodráma vezető „A segítő játék” című előadását gyermekrajzok bemutatásával, megható történetekkel színesítette.
Ebédszünet után Illés Györgyi logopédus, drámapedagógus előadását hallhattuk „Okos Hans”, avagy a pedagógusok kommunikációs eszköztárának használata címmel, melyben a nonverbális kommunikáció megfelelő „olvasását” hangsúlyozta.
 „Nevelési tanácsadás a pszichológus szemével: A segítő kapcsolat gyógyító hatása” témakörben V. Szabó Tünde pszichológus osztotta meg gondolatait.
A nap folyamán inspiráló, emlékezetes előadások hangzottak el.
A program befejezéseként Csibi Enikő és Dr. Mile Anikó főigazgatók zárták a konferenciát.A logopédia napja 2018. 03. 05. Miskolc

2018. 03. 05-én  A logopédia napja alkalmából, Miskolcon vehettünk részt egy tartalmas, szakmai megújulást segítő konferencián.
A konferencia központi gondolata „Úton a helyes beszédért” jól kifejezte a logopédiai szakma célját, és hogy az ide vezető út közben vagyunk.
A szakemberek soha nem mondhatják el magukról, hogy maximálisan felkészültek, hiszen mindig meg kell újulni, innovatív módszereket, vizsgáló eljárásokat kell megismerni, a szakirodalmat tanulmányozni kell, hogy a felhalmozott tudást szinten tartsuk és tovább bővítsük.
Ehhez kaptunk nagy segítséget a most megrendezésre kerülő Logopédia napja programjaival is.
Az előadások sokszínűek voltak, az előadók felkészültek, a témák szerteágazóak:
-          A nyelvi késés szűrésének fontossága
-          Logopédus a korai fejlesztésben
-          Korai gyermekkori intervenció
-          Motoros beszédzavarok
-          Könyvismertetés
-          Esetbemutatás
A logopédus szakma képviselőinek egy ilyen konferencia remek alkalom az információcserére is, és a szakszolgálat több szereplője találkozhatott, beszélgethetett egymással.
Köszönjük a szervezőknek az alapos, kitartó munkát, lehetőség szerint várjuk a folytatást!Szakszolgálati hét összefoglalója
Szerencs
2018

Intézményünk első alkalommal csatlakozott a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete című programsorozathoz, melynek célja, hogy betekintést nyújtson munkánkba.
Tagintézményünkben is változatos programok közül választhattak az érdeklődők. Volt kerekasztal beszélgetés, több nyílt foglalkozás és fejlesztő játszóház is.
Köszönjük a szülőknek, az óvodák és iskolák pedagógusainak, hogy aktív jelenlétükkel megtisztelték programjainkat. Köszönjük a Megyaszói Mackó Kuckó Bölcsőde és Napköziotthonos Óvoda vezetőjének, hogy helyszínt biztosított játszóházunkhoz.
Saját alkalmainkon túl örömmel vettünk részt a rendezvénysorozat nyitókonferenciáján, Szolnokon, a Logopédia Európai Napja alkalmából rendezett konferencián Miskolc és a Tokajban tartott tehetségkonferencián.
Szakembereink szakmai hozzáértéssel, odafigyeléssel, a kompetenciahatárokat szem előtt tartva valósították meg a programokat. 
Köszönjük, hogy együtt lehettünk!A „Szóbátorság” szavalóverseny megyei döntője Ózdon

“A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Miskolci Tankerületi Központnál” című, EFOP 3.1.6-16-2017-00030 projekt keretében zajlott a „Szóbátorság” szavalóverseny megyei döntője Ózdon 2018. május 7-én.
Nagy várakozással tekintettük az esemény elé, mivel a mi járási döntőnk is nagy érdeklődésre tartott számot.
A döntőre együtt utaztunk a sátoraljaújhelyi, a cigándi, a sárospataki és a tokaji résztvevőkkel. Az út folyamán megismerkedtek egymással a gyerekek, a szülők és a felkészítők.
A rendezvénynek az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtára adott otthont.
A regisztráció után színvonalas műsort láthattunk a Gyöngyvirág Néptánc Egyesület előadásában.
A résztvevőket Szaka Attila köznevelési és művelődési referens köszöntötte Ózd Város Önkormányzata részéről. Ottmájer Zsuzsanna a B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Ózdi Tagintézményének igazgatója osztotta meg nyitó gondolatait, Jakab Krisztina könyvtárvezető ÓMI Városi Könyvtár részéről.
A zsűri tagjai Ottmájer Zsuzsanna,  Dr.  Lengyelné Vörös Katalin a B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató - helyettese és Jakab Krisztina voltak.
A gyermekek elmondták szavalataikat, melyekkel nagy örömet okoztak a közönségnek.
A mi tagintézményünket Dobi Zsombor megyaszói óvodás képviselte.
Az ebéd elfogyasztása után került sor az eredményhirdetésre. Minden gyermek személyre szóló dicséretet kapott az oklevél és az ajándékok mellé.
A nap a CODA blockflőte együttes műsorával zárult.
A hazaút során megfogalmazódott bennünk, hogy mennyire fontosak az ilyen együtt töltött alkalmak mindannyiunk számára.
„Szóbátorság” – Szerencs járási szavalóverseny

2018.04.24-én a „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Miskolci Tankerületi Központnál” című EFOP 3.1.6-16-2017-00030 projekthez kapcsolódva Tagintézményünk is megrendezte a „Szóbátorság” szavalóverseny járási fordulóját. A szavalóverseny a járás intézményeiben logopédiai terápián résztvevő gyermekeknek adott lehetőséget a szereplésre.
A felkészítő logopédus irányításával a gyermekek egyéniségéhez illő versek kiválasztása után, a szülők és a pedagógusok közreműködésével készültek fel a versenyzők.
Izgalmas várakozást követően érkezett el a verseny.
Dorgainé Botos Hedvig a B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szerencsi Tagintézményének igazgató asszonya megnyitójában köszöntötte a megjelenteket.
A Miskolci Tankerületi Központ képviseletében dr. Tózsa–Rigóné dr. Nagy Judit szakmai igazgatóhelyettese és Takács Attila tanügyigazgatási referens tisztelte meg rendezvényünket.  dr. Tózsa–Rigóné dr. Nagy Judit  köszöntőjében kiemelte a kezdeményezés eredetiségét, és bátor kiállásra buzdította a gyermekeket.
Tíz kis versmondó produkcióját hallhattuk. Ki bátran, ki félszegen adta elő a megtanult verset.
A szavalatok elhangzása után a gyerekeket és kísérőiket vendégül láttuk. A versenyzők számára lehetőséget biztosítottunk a játékra és az alkotó tevékenységre.
A logopédus és gyógypedagógus kolléganőkből álló zsűri nehéz feladat elé nézett.  Döntésük alapján Dobi Zsombor megyaszói óvodás jutott a megyei döntőbe.
A résztvevő gyermekek örömmel vették át a jól megérdemelt jutalmukat. Szereplésükkel mindnyájunknak példát adtak bátorságból.„Teret Adunk” Tehetségkonferencia
Összefoglaló

2018.03.09-én a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete című programsorozat keretében Tagintézményünk 3 munkatársa vett részt a Tokajban megrendezésre került „Teret Adunk” című Tehetségkonferencián. A B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tokaji Tagintézménye, a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács és Tokaj Város szervezésében, valamint a MATEHETSZ támogatásával megvalósult rendezvénynek a Paulai Ede Színház adott otthont.
Bódor Andrea a B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója köszöntőjében rámutatott a Pedagógiai Szakszolgálatok tehetséggondozásban betöltött szerepére.
A Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács 2010-es megalakulásától napjainkig tartó sokszínű és szerteágazó munkájába engedett betekintést Dr. Dankó József a TTTST Bonis Bona díjas elnöke. A Tanács tagszervezeteinek munkája révén végigkíséri a tehetségek útját az óvodától a felsőfokú tanulmányokig, melyhez munkájával a Pedagógiai Szakszolgálat is szorosan kapcsolódik.
A MATEHETSZ delegáltjaként Császár István a Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tehetséggondozó koordinátora előadásában a tehetségről, a tehetséggondozásról, a hálózatok tehetségsegítésben betöltött szerepéről osztotta meg gondolatait.
Az előadásokon túl a nap második részében a térség Tehetséggondozó Intézményeinek bemutatkozásához adtak teret a szervezők. A fellépő Intézmények változatos, gazdag programmal készültek. Grafikai kiállítás, néptánc előadások, német nyelvű prózai, hangszeres és szóló ének előadások színesítették az eseményt.
A rendezvényt Molnárné Tóth Erika a TTTST elnökségi tanács tagja zárta. Mint a SZ.SZ.C. Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnáziuma igazgatója záró gondolataiban kiemelte az intézmények tehetséggondozásban történő együttműködése mellett a szülők támogató szerepét.
A konferencia lehetőséget kínált arra, hogy megismerjük a Tokaji Térségben folyó tehetségsegítő tevékenységet és merítsünk belőle saját munkánkba.

Tagintézményünk 2018.05.11-én "Mit tehetünk együtt?" címmel Tehetségkonferenciát tartott a Rákóczi-vár Lovagtermében. Köszönjük a vendégelőadók értékes szakmai előadását és a résztvevő intézmények színvonalas bemutatkozó műsorát! „ Egy gyerekben minden csodát felfedezhetsz”

Hagyományteremtő céllal adventi játszóházat szerveztünk 2017. december 19-én Tagintézményünkben.
Az adventi készülődés, sütés-főzés közepette úgy gondoltuk egy ilyen alkalom kiváló lehetőséget teremt a közös élményre, ajándékosztásra, amely még szebbé teszi az ünnepvárást, erősíti a legfontosabb emberi értékeket. 
Idén Bekecs, Legyesbénye és Mezőzombor nevelési tanácsadásban, pedagógiai fejlesztésben résztvevő gyermekeit hívtuk meg a foglalkozásainkra. Karácsonyi hangulatban, szaloncukorral és teával vártuk az óvodásokat.
„Karácsonyi utazás” nevű társasjátéktáblát készítettünk együtt, mellékelve a játékszabályt és a bábukat is, amit nagy örömmel vittek haza magukkal a gyerekek.
A foglalkozásokat közös társasjátékozás, jó hangulatú éneklés zárta. Kis vendégeink, és az őket kísérő óvodapedagógusok jól érezték magukat nálunk, és a mi szívünket is melegség járta át a sok csillogó szempár láttán. A csoda megszületett.

Kiscsoportokban zajlottak a foglalkozások


Az elkészült játékok és mosolygós arcok